A Romániát lázba hozó, lelőtt medvét ábrázoló fénykép mögötti igazság

E héten több tízezer román osztotta meg a Facebook-on egy lelőtt medve mögött mosolygó alak fényképét. A vadász állítólagos története: George Richmond Elliot, egy romániai medvék legyilkolását szenvedélyből űző skót vadász, aki vadászkirándulásokat szervez hazánkban, romániai vadászati lehetőséget biztosít az érdeklődőknek pénzért (4.500 euró), amiben benne van a szállítás, a szállás, a vadászati formaságok és a vadászat utáni ital.

Az Alaszkában 2009-ben meggyilkolt medvét e napokban több tízezer román siratta el



Ebből aztán egy nacionalista típusú frusztráció indult ki. „Idejönnek az idegenek, hogy legyilkolják az állatainkat!”. A médiacsatornák átvették a Facebook-on megjelent információkat és minimális tájékozódás nélkül leközölték azokat: „Felháborító: az idegenek levadásszák az állatainkat, mert olcsó ország vagyunk”. A tévésztárok csatlakoztak a mozgalomhoz és a tetszik-ek és megosztások utáni hajszában kampányokat indítottak: „Állítsátok meg a medvéinket meggyilkoló ökröt”. Több tízezer ember kapcsolódott be ebbe az idegen puska által „meggyilkolt” medve körül táncolt hórába.

A történet egy tűzvészként bemutatott szalmaláng. Íme, az érvek:

1. Romániában a vadászat törvényes, úgy a románok, mint ahogy a külföldiek számára is.
2. A romániai vadászok visszahoznak bennünket a földre: a vadászat éppenséggel szükséges is, mert túl sok medvénk van.
3. A Romániát felháborító fénykép nem idehaza készült, hanem Alaszkában.
4. A lelőtt medve mögött mosolygó és „ökör”-nek, „bestiá”-nak, „nyomorult kutyá”-nak elnevezett ember nem a Facebook-bejegyzés szerzője, hanem egy Alaszkában vadászó amerikai, akinek a fényképét egy egyesült államokbeli vadászoldalról lopták.
5. A skót George Richmond Elliot reklámja nem lehetett más, mint egy naivokból pénzt kicsaló átverés, akik képesek elhinni, hogy egy vadászat megszervezése ugyanolyan könnyű, mint egy bridzs-játszmáé.

George Richmond Elliotnak csak egy Facebook-oldala, egy e-mail címe és egy hangzatos nevű cége volt, de honlap nélkül és egy fontos tőkével. Ilyenfajta arzenállal külföldön nem lehet vadászatot szervezni. - See more at: http://kolozsvaros.ro/2013/08/a-romaniat-lazba-hozo-fenykep-mogotti-igazsag-%E2%80%93-adevarul/#sthash.n3kCC8z4.dpuf

Megjegyzések