Az űrből szolgáltatna internetet a Google

A Google néhány partnerével egy olyan globális internetszolgáltatás elindítását támogatja, amelynek révén a Föld lakosságának több mint felét el tudnák látni egy gyakorlatilag vezetéknélküli Internet-elérési lehetőséggel. A tervek szerint nem kevesebb mint 3 milliárd ember számára hozzáférést biztosító "O3b" ("Other 3 billion") Internet-szolgáltatás lényegében az űrből működne, bár a felhasználók földi, vezetéknélküli csatlakozás révén kapcsolódhatnának a világméretű hálózatra.

A szolgáltatás alapját egy a Föld körül keringő, 16 kommunikációs műholdból álló hálózat képezné, amely Ázsia, Latin-Amerika, Afrika és a Közel-Kelet olyan régióiban is elérhetővé tenné a nagysebességű internetezést a felhasználók számára ahol a vezetékes szélessávú Internet-elérés kiépítésére nincs mód, vagy az nem lenne kifizetődő. Maguk a végfelhasználók az Internetet nem műholdas kapcsolat révén, hanem a földi, WiMax alapú állomásokon keresztül, vezetéknélküli csatlakozás révén érhetnék el. A hálózatot építő cég szerint a rendszer teljes sávszélessége a 10 Gigabit/másodpercet is elérheti majd, késleltetése pedig jóval kevesebb lesz, mint a hagyományos műhold-alapú elérési megoldásoknak, és inkább a földi, DSL és optikai vezetékek továbbítási idejéhez közelít majd.

Ezen kívül a rendszer erős redundanciával fog rendelkezni, ami azt jelenti, hogy akár egyes műholdak teljes kiesése esetén is meg tudja majd működőképességét őrizni, amelyet ráadásul az adott lehetőségek között automatikusan kompenzál is majd.
A tervek szerint az új szolgáltatás tesztüzeme már két éven belül, 2010-ben megkezdődhetne, a későbbiekben pedig további műholdakkal és további területek lefedésével lehetne a hálózatot bővíteni.

Megjegyzések