Egyiptom: Murszi uralma már a múlté

A hatalomból kiszorított Murszi elnök hívei még folytatják demonstrációikat, de úgy tűnik, ez már nem tarthat sokáig.

A katonák az iszlamisták tüntetéseinek feloszlatására készülnek, és meglehet, hogy csak a ramadán hónapi böjt készteti őket arra, hogy egyelőre tartózkodjanak a határozottabb akcióktól. De a böjti hónapnak lassan vége, és ha a hét folyamán a megbékélési tárgyalások nem járnak sikerrel, a helyzet kiéleződhet.

Hogyan lehet kijutni ebből a bonyolult helyzetből, milyen feltételek mellett kerülhet sor Egyiptomban a következő választásokra? Ezekkel a témákkal foglalkozott Rádiónknak adott exkluzív interjújában Amr Musza, Egyiptom volt külügyminisztere, az Arab Liga ex-főtitkára.

2011-ben, miután Hoszni Mubarakot elűzték a hatalomból, Amr Musza híveivel együtt létrehozta az Egyiptomi Megmentési Frontot, amelynek most is ő az egyik vezetője. A politikai szervezet az utóbbi időben aktívan bírálta az iszlamistákat, és sokak véleménye szerint sikeres lehet a következő parlamenti választáson.

Az ismert egyiptomi politikussal tudósítónk beszélgetett.

Amr Musza Úr ! Véleménye szerint van-e kijutás a mostani politikai válságból?

Egyiptomnak le kell küzdenie ezt a politikai krízist. Meg kell érteni, hogy a múlthoz nincs visszatérés. Murszi elnök örökre elhagyta ezt a tisztséget. Amennyiben ebben a kérdésben kölcsönös megértésre jutunk, akkor már a többit meg tudjuk vitatni. Egyetértésre kell jutnunk, ha tovább akarunk lépni. És elsősorban le kell állítani az erőszakot.

De a MuzulmánTestvériség és hívei részéről tovább tart a tiltakozás Murszi leváltása miatt…

Ezért a legelőször is meg kell szüntetni az erőszakot. Az állam nem tűrheti az erőszakot és főleg a terrort. Murszi visszatérésére nem látok semmilyen lehetőséget. Ez kizárt. Murszi soha többé nem lesz Egyiptom elnöke.

Mit javasolna az iszlamisták városi tereken egybegyűlt híveinek? Menjenek haza?

Igen, és ez most így szükséges. Fontos, hogy az emberek hazatérjenek, és legyen nyugalom. Akkor gyorsan rendeződik a helyzet. Be kell szüntetni ezeket a demonstrációkat, hogy megszűnjön a tüntetéseket kísérő erőszak.

A Muzulmán Testvériség tagjainak, mint bármely más polgárnak joguk van a véleménykifejtésére. Joguk van a békés nagygyűlésekhez, tüntetésekhez. De az erőszakhoz nincs joguk. Ahhoz sem, hogy megzavarják a többi egyiptomi polgár békés életét.

Hogyan alakulnak az események a továbbiakban? Mi a helyzet az alkotmánnyal, a választásokkal?

A bizottság (tíz személy. szerk.), amely most az új alkotmány tervezetén munkálkodik, a hónap végén fejezi be tevékenységét. A tervezetet ezt követően egy nagyobb, ötventagú bizottság vitatja meg, amely elkészíti a végleges projektet. Ezt beterjesztik az államhatalmi szervek elé, majd sor kerül a referendumra.

Egyiptomnak tehát megvan az „úti programja”, amellyel egyetértenek a legkülönbözőbb politikai erők. A probléma csak a Muzulmán Testvériséggel van, bár mindannyian tudnánk együtt előrelépni.

Mikor várható Egyiptomban elnökválasztás?

2014 elején.

Ön indul? Nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy nem, de talán megváltoztatta döntését?

Valóban úgy döntöttem, hogy nem indulok a következő elnökválasztáson. Őszintén szólva, vannak, akik rá akarnak beszélni a részvételre, de döntésemet nem változtatom meg.

Megkérdezhetem Önt, mint volt külügyminisztert és az Arab Liga egykori főtitkárát, hogy mi a véleménye a közös orosz-amerikai kezdeményezésről? A szíriai rendezéssel kapcsolatos genfi konferencia megtartásáról?

A genfi konferencia megtartását nem tartom hatékonynak. Ez a konferencia nem lenne eredményes. Már eltelt néhány hónap azt követően, hogy a kezdeményezés megszületett, de a fórumot nem tartották meg. Most New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés idején tervezik összehívni ezt a találkozót. Mindez hatástalan. A szíriai kérdést a világszervezet Biztonsági Tanácsában kell megoldani.

Mit javasolhat a Biztonsági Tanács?Szerintem születhet Szíriáról megállapodás, elsősorban Oroszország és az Egyesült Államok között. De ezeket a megállapodásokat nem a genfi konferencián, hanem a Biztonsági Tanácsban kell rögzíteni.

Forrás

Megjegyzések