Egyre többször nem fizetik ki a magyar munkavállalók bérét Nyugat-Európában

…”Egyre több vállalkozó keresi meg az MMV-t azzal a panasszal, hogy Ausztriában, Németországban, vagy Franciaországban elvégzett munkáját a megrendelő nem fizette ki, sok esetben még a hazautazás költségeit sem kapta meg… Az Európai Unió fejlettebb tagállamaiban rendszeressé vált a határon átnyúló tevékenységet végző magyar és más, kelet- európai vállalkozások munkájának ki nem fizetése…
Az Európai Unió Petíciós Bizottsága érdemi vita nélkül, tíz perc leforgása alatt elutasította a magyar kisvállalkozások panaszát, ami előtt hosszú, akadémikus vitát folytatott a dán malacok farkának kurtításáról és a „malacjóléti” intézkedések szükségességéről…”

Közlemény

A német katolikus püspöki kar kelet-európai munkavállalók kizsákmányolása ellen megfogalmazott tiltakozásával kapcsolatban

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV), alapító tagjai több alkalommal hívták fel a kormány, a képviselők, érdekképviseletek, a média és a közvélemény figyelmét arra, hogy a kilátástalanság, reménytelenség, az otthon elvesztése, az értékes, kreatív munkát értékén megfizető munkahely hiánya miatt tömegesen hagyják el az országot jól képzett, piacképes tudással rendelkező szakembereink, – fiatalok és idősebbek egyaránt. Ez a folyamat önmagában is tragikus, hiszen a gazdasági kényszerből történő kivándorlás szétszakítja és gyökértelenné teszi a családokat, itthon pedig orvosolhatatlan humánerőforrás veszteséget okoz. A kilátástalanság elől külföldi munkavállalásba menekült, és ott rabszolgaként dolgoztatott honfitársaink joggal várják el, hogy a magyar kormány fellépjen védelmükben, betartassa az európai uniós normákat, melyek a munkavállalók egyenlő bánásmódjára vonatkoznak.

Hasonlóképpen hiába várják a kormány fellépését azok a magyar mikro- és kisvállalkozások, amelyek határon átnyúló tevékenységet végeznek az Unió fejlettebb államaiban, és elvégzett munkájukat a német, osztrák, vagy francia megrendelők, illetve az alájuk beékelődött magyar stróman cégek nem fizetik ki. Egy vállalkozás normális gazdasági körülmények között akkor bővíti a tevékenységét a külpiacokon, ha kellő tőkeerővel, piaci stratégiával, üzleti kapcsolatokkal rendelkezik. A gazdasági kényszer miatt külpiacra lépő magyar vállalkozások esetében többnyire hiányoznak ezek az alapvető feltételek, szorongatott helyzetük miatt könnyen becsapják őket, jellemzően jobb kapcsolatokkal rendelkező magyar szélhámosok, illetve a célországok tisztességtelen szándékú megrendelői. Legnagyobb veszély, hogy a részben vagy teljesen ki nem egyenlített számlák miatt rendezetlenné válnak a munkavégzés és foglalkoztatás körülményei, ami szigorú hatósági szankciókat von maga után, és még jogalapot is ad a tisztességtelen szándékú megrendelőnek arra, hogy továbbra se egyenlítse ki az elvégzett munka ellenértékét. Egyre több vállalkozó keresi meg az MMV-t azzal a panasszal, hogy Ausztriában, Németországban, vagy Franciaországban elvégzett munkáját a megrendelő nem fizette ki, sok esetben még a hazautazás költségeit sem kapta meg.

2013. március 20.-án az Európai Unió Petíciós Bizottsága tárgyalta panaszunkat, melyet a magyar mikro- és kisvállalkozások tisztességtelen működési körülményei miatt nyújtottunk be 2009-ben. A beadványban felhívtuk a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió fejlettebb tagállamaiban rendszeressé vált a határon átnyúló tevékenységet végző magyar és más, kelet- európai vállalkozások munkájának ki nem fizetése.

A Bizottság érdemi vita nélkül, tíz perc leforgása alatt elutasította a magyar kisvállalkozások panaszát, ami előtt hosszú, akadémikus vitát folytatott a dán malacok farkának kurtításáról és a „malacjóléti” intézkedések szükségességéről.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a kisvállalkozások ügyét csak a kisvállalkozások fontosságát hangsúlyozó tanulmányok és nem azok gyakorlati megvalósítása szintjén tartja fontosnak a Petíciós Bizottság és az Európai Unió, de még sajnálatosabbnak, hogy a petícióban felvetett problémák megoldása ügyében – többek között a gazdasági kényszerből külpiacra lépő vállalkozások kizsákmányolása témájában – mindeddig a magyar kormány sem tett érdemi lépéseket. Javaslatainkat, felvetéseinket válasz nélkül hagyták a FIDESZ, KDNP szakpolitikusai, európai uniós és országgyűlési képviselői.

Kérjük, hogy a magyar kormány kezdeményezzen kivizsgálást a károsult magyar vállalkozások és munkavállalók érdekében, illetve tegyen érdemi lépéseket azért, hogy az Európai Unió alapszabályzatában lefektetett alapelveknek megfelelően ne csorbuljanak a magyar vállalkozások és munkavállalók jogai. Egyben javasoljuk, hogy kötelezze el magát annak a veszélyes folyamatnak a megállítására, hogy jó minőségű munka végzésére képes magyar vállalkozások és szakemberek lehetőségek és érdemi kormányzati támogatás hiányában növekvő számban kénytelenek elhagyni az országot. Hazai esélyeik javulása esetén ugyanis jelentősen járulhatnának hozzá a gazdaság növekedéséhez.

Győr, 2013. július 30.

Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért – Mészárosné Győrvári Bella, MMV ügyvezető

Megjegyzések