Háborús bűnökkel vádolják Izraelt és Amos Yaron volt tábornokot

Kuala Lumpur, 2013 július 31. (mathaba) - 2013 augusztus 21-24-én tartják Amos Yaron (nyugalmazott izraeli tábornok), valamint Izrael állam tárgyalását, melyre Kuala Lumpurban kerül sor. A vádak az egykori parancsnok és a nemzet ellen teljes mértékben megfelelnek a helyes jogi eljárásnak.


A vádlottak ellen a Kuala Lumpuri Háborús Bűnöket Vizsgáló Bizottság (KLWCC) nyújtotta be a vádakat a jogszerű, törvényes eljárást követően. A Bizottság, miután panaszok érkeztek az áldozatoktól Sabraból és Shatilaból, Gázából és Ciszjordániából 2012-ben, ezen panaszok vizsgálatának lefolytatása eredményezte az intézmény vádemelését a háborús bűnök elkövetése miatt a vádlottak ellen.

A palesztin emberek szenvedése már jól dokumentált az évtizedek során anélkül, hogy az bármiféle megoldást nyújtott volna számukra. Jogi akadályokat helyeztek útjukba azzal, hogy megvonták tőlük a meghallgatáshoz való jogot. A nemzetközi közösség sem ismerte fel a meghallgatásukhoz fűződő alapvető emberi jogukat.

A KLWCC-t 2008 alapították, és azért hozták létre, hogy kitöltse ezt a hiányt, és úgy járjon el az emberek kezdeményezésére, hogy utat nyit az ilyen áldozatok számára, hogy benyújthassák panaszaikat, és megjelenhessenek egy törvényes bíróság előtt.

Az első vád Amos Yaron ellen háborús bűncselekmények, emberiség elleni bűncselekmények és népirtás az alábbiak szerint:

Az alperes Amos Yaron háborús bűnöket, emberiség elleni bűntetteket és népirtást követett el izraeli tábornoki parancsnoki minőségében a Sabra és Shatila menekülttáborokban az Izrael által megszállt Libanonban 1982-ben, amikor tudatosan segítette és lehetővé tette a két tábor lakosainak lemészárlását, megsértve az 1907-es Nemzetközi Hadviselésről szóló Hágai Rendelkezéseket, az 1949-es Negyedik Genfi Egyezményt, az 1948-as Népirtásról Szóló Egyezményt, a Nürnbergi Kartát (1945), a Nürnbergi Ítéletet (1946), és a Nürnbergi Alapelveket (1950), a nemzetközi szokásjogot, "jus cogens", a háború törvényeit, és a Nemzetközi Humanitárius Törvényt.


A másik vád, amely Izrael állam ellen szól népirtás bűntette és háborús bűncselekmények miatt a következő:

1948-tól folytatólagosan napjainkig Izrael állam (a továbbiakban alperes) a palesztin nép ellen követett el cselekményeket, nevezetesen gyilkoságokat, súlyos testi sértéseket, és szándékosan hozott létre olyan életfeltételeket, melyekkel fizikai pusztításra számított.

Alperes tetteit azzal a szándékkal követte el, hogy részben vagy egészben megsemmisítse a palesztin népet. Ezeket a cselekményeket a hasonló magatartás nyilvánvaló mintázata részeként követték el a palesztin nép ellen. Ezeket a cselekményeket alperes képviselői és ügynökei megbízása révén végezte el.

Ezek a tettek a nemzetközi jog értelmében Népirtás Bűntettének minősülnek, beleértve az 1948-as Népirtás Megelőzéséről és Büntetéséről Szóló Egyezményt (a Népirtásról szóló Egyezmény), különösen annak II. cikkelye, és a büntethetőségről szóló III. cikkelye az említett egyezménynek. Ez egyben a népirtás bűntettét jelenti a Kuala Lumpuri Háborús Bűnöket Vizsgáló Bizottság Kartája 10. cikkelyében előírtaknak megfelelően.

Alperes ezen magatartása mint megszálló hatalom szintén sérti a nemzetközi szokásjogot, melyet az 1907-es Hágai Egyezmény testesít meg, tiszteletben tartva a szárazföldi háborúról szóló törvényeket és szokásjogot, és az 1949-es Negyedik Genfi Egyezményt. Az ilyen magatartás egyben Háborús Bűnnek és Emberiség Elleni Bűncselekménynek számít a nemzetközi jog alaján.

A tárgyalásra a Kuala Lumpuri Háborús Bűnöket Vizsgáló Bizottság előtt kerül sor, melynek tagjai kiemelkedő személyiségek, megfelelő jogi képesítéssel.

A Törvényszék bíráit Tan Sri Dato Lamin bin Haji Mohd Yunus Lamin nyugalmazott malajziai szövetségi bíró fogja vezetni, aki ügygondnok bíróként szolgált  az egykori Jugoszlávia számára a Nemzetközi Büntető Törvényszéknél. A bíróság többi bírája is figyelemre méltó nevekből áll, mint Alfred Lambremont Webre, Yale diplomás, aki több politikai könyv szerzője, Tunku Sofiah Jewa gyakorló ügyvéd, és számos nemzetközi jogról szóló publikáció szerzője, Prof. Salleh Buang, egykori Szövetségi Tanácsos Chambers Főügyésznél és kiemelkedő író, Prof. Emeritus Datuk Dr Shad Saleem Faruqi, kiemelkedő tudományos és jogi professzor, Michael Hourigan, egy nemzetközileg elismert emberi jogi ügyvéd, és Prof. Eric David, nemzetközi humanitárius jogi szakértő, aki tanácsadója volt a Nemzetközi Igazságügyi Bíróságnak és a Nemzetközi Büntető Törvényszéknek Ruandában.

A Törvényszék elbírálja és értékeli a bizonyítékokat, mint bármely bíróság. A Törvényszék bíráinak meg kell győződniük arról, hogy a vádak kétséget kizáróan bizonyíthatók, és megindokolhaó elmarasztaló ítéletet hozhatnak.

Abban az esetben, ha a bíróság elítéli bármely vádlottat, az egyetlen szankció, hogy a bűnös személy neve bekerül a Háborús Bűnösök Bizottsági Nyilvántartásába, és azt az egész világon nyilvánosságra hozza. A törvényszék a lelkiismeret törvényszéke, és a népek kezdeményezése.

A tárgyaláson a vádat Prof. Gurdial S Nijar, kiemelkedő jogi professzor és számos törvénnyel foglalkozó kiadvány szerzője, és Prof. Francis Boyle, vezető amerikai professzor, orvos és a nemzetközi jog szószólója fogja vezetni, és egy ügyvédekből álló csoport fogja segíteni.

A tárgyalás nyilvános, és 2013 augusztus 21-24-én lesz megtartva, a Kuala Lumpuri Háborús Bűnök Alapítvány (KLFCW) helyiségeiben, Kuala Lumpurban, Jalan Perdana 88 szám alatt.

További információ:

Dato’ Dr Yaacob Merican
A KLWCC titkárság főtitkára
Tel: +6012-227 8680

Ms Malkeet Kaur
A KLWCC médiaképviselője
malkeet@dbook.com.my
Tel: +6012-3737 886

ExoPolitics.com

Forrás

Megjegyzések