Az ukrán elnök hétfőn aláírta az országa “tömbön kívüli” státusának feladásáról...

Az ukrán elnök hétfőn aláírta az országa “tömbön kívüli” státusának feladásáról elfogadott törvényt, és az ezzel hatályba lépett.

Petro Porosenko egyúttal értésre adta: népszavazást fog tartatni arról, hogy Ukrajna kérje-e felvételét a NATO-ba.



Porosenko maga nyújtotta be a parlamentnek a javaslatot, amelyet a testület a múlt héten kedden el is fogadott. Az államfő hétfőn sajtóértekezleten írta alá a törvényt egyúttal közölve: azon munkálkodik, hogy az ukrán gazdaság és hadsereg megfeleljen az Európai Unió és a NATO előírásainak, de annak eldöntését az ukrán népre hagyja, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz, vagy sem. Mindez öt-hat év múlva lehet esedékes – tette hozzá.



Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Ukrajna felvételi esélye a NATO-ba rövid távon igen csekély, Oroszország mégis dühödten reagált Kijev döntésére mondván, hogy az fenyegetés saját és Európa biztonságára.

Moszkva korábban többször is arra szólította fel Ukrajnát, hogy tartsa fenn semlegességét, maradjon távol a NATO-tól.



A törvényjavaslatot Porosenko arra hivatkozva nyújtotta be a parlamentben, hogy “az Ukrajnával szembeni orosz agresszió” és “a Krím törvénytelen elfoglalása” miatt nem tartható fenn az ország tömbön kívülisége. A jogszabályhoz csatolt magyarázat szerint a semlegesség politikája nem volt hatékony.



A törvényjavaslatot 303 képviselőt támogatta a 450 fős kijevi törvényhozásban, és csupán nyolcan szavaztak ellene.

Sendblog





Porosenko aláírta a tömbön kívüli státus feladásáról szóló törvényt

karpathir.com

Moszkva korábban többször is arra szólította fel Ukrajnát, hogy tartsa fenn semlegességét, maradjon távol a NATO-tól.

A teljes cikk olvasása ...

Megjegyzések