A kóla nem is annyira titkos összetevői

Valószínűleg minden – a kólát ismerő – emberben felmerült már, hogy pontosan mi is kerülhet ebbe a sötét színű, a legtöbb ízkombinációtól eltérő italba? Na persze a koffeinen és a cukron kívül. Itt az ideje, hogy felélesszük ezen érdeklődést, ugyanis valójában nyílt titok, hogy mi is kerül a mindenki (kivéve szív- és érrendszerünket) által kedvelt italba. Még egy 1993-as könyvben, Mark Pendergrast tollából került elő az összetevők féltve őrzött listája (amit egyszerre két ember ismerhet csak, ők pedig nem utazhatnak egy repülőn), ami az Istenért, a hazáért és a Coca-coláért címet viselte. Így elméletileg akár otthon is elkészíthetnénk egy kancsó kólát, de – egyáltalán nem meglepő módon – a helyzet nem ilyen egyszerű. Egyfelől valami baj lehet a listával, ugyanis az Index megpróbálta elkészíteni két éve, de az eredmény hagyott némi kívánnivalót maga után. Fontos hiányosság továbbá, hogy az egyik legfontosabb hozzávalót szinte lehetetlen beszerezni. A kokalevél ugyanúgy illegális a világ legtöbb országában, mint a belőle készített kokain, annak ellenére, hogy nagyjából úgy aránylik a kábítószerhez, mint a mák az ópiumhoz. Természetesen, ha valakinek, akkor a Coca-Cola Company-nak nem esik nehezére beszerezni az illegális leveleket. Sőt, a világ minden tájánt fogyasztott ital lényegét, a szirupot csak az Egyesült Államokban gyártják, a bele való – már kokaintartalommal nem rendelkező – kokacserjét pedig egyetlen cég, a Stepan Company importálja, ugyanis csak neki van engedélye rá. Na, de nézzük, mi marad a kokalevélen kívül. Itt a recept ahhoz, hogy – elméletben – valódi Coca-Colát készítsünk: – 28,35 gramm koffein – 28,35 gramm vanília kivonat – 85,05 gramm citromsav – 0,95 liter lime-lé – 13,6 kg cukor – 9,46 liter víz – valamennyi karamell – 113,4 gramm a kokalevélből kinyert léből – 70,9 gramm a titkos összetevőből A titkos összetevő pedig a következő kivonatokból, olajokból áll: narancs, citrom, szerecsendió, fahéj, koriander és narancsvirág. Ezek és a vanília kivonat alkotják a 7X nevű anyagot, amely a kóla lelke. Feltehetőleg azonban bármilyen pontosan is számoljuk ki az összetevőket, képtelenek leszünk igazi kólát készíteni, elsősorban a kokalevelek hiánya miatt, úgyhogy ezt talán hagyjuk is meg a profiknak.. Fotó: Europress Getty Images



Forrás vagy tovább a teljes cikkre ...

Megjegyzések